En iværksætteridé der blev til et akademi

Opdateret: 12. feb. 2020


Hvordan starter man lige et nyt akademi op? Nordic Podcast Academy åbnede sidste efterår dørene op med en Talent Camp. Læs om vejen hertil.

For noget nær et år siden fik Dorte Palle og Tor Arnbjørn idéen om, at de ville lave en podcast-skole. Idéen opstod i kølvandet på udgivelsen af Podcastbogen, som de har forfattet i fællesskab. Podcast-skolen skulle ikke bare være et nationalt tilbud, men et nordisk tilbud – de kunne ligeså godt satse højt fra begyndelsen. For der er brug for det. Tiden er til det, mente de.


Skolen skulle laves i samarbejde med andre lydentusiaster og -eksperter. Den skulle have fuld fokus på lyd. Et nordisk lydakademi. Med podcast som omdrejningspunktet.


Dorte Palle og Tor Arnbjørn


Match made in heaven


Men hvordan er det, man lander et nordisk podcastakademi?


Til en begyndelse skal de rigtige samarbejdspartnere findes. Og de rigtige lokationer. Her er det heldigt, at der findes en by, der er kendt som Lydens By, hvor lydentusiaster og -eksperter udgør en stor del af indbyggerne. Her finder man også Sound Hub Denmark, et internationalt udviklingsmiljø for iværksættere og virksomheder der arbejder med lyd og akustik, etableret i Bang & Olufsens gamle ”Fabrik 1”, hvor det hele startede med radio og tv-produktion tilbage i 1949.


Sound Hub Denmark tøvede ikke med at lægge hus til den nye skole, mens sekretariatet bag Lydens By også gerne ville samarbejde. Og så kom Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og gav bund i hele konstruktionen af den nye skole.


Dorte Palle beskriver det selv således:


“ Vi sad med denne her storslåede vision om et akademi. Men vi havde jo kun ideen. Og manglede både lokaler og kapital til projektet for at komme videre. Så googlede jeg LYD + INVESTOR - og så dukkede Soundhub'en i Struer frem. Da vi læste om alle de tiltag, Struer har gjort i lydens tegn, tog jeg telefonen og ringede. Og her var der straks en skøn dame, der sagde, at vi skulle komme over og præsentere projektet. Og så kørte det bare derudad. Det var virkelig som et match made in heaven .”


Nu er akademiet landet

Nu er Nordic Podcast Academy landet! Første kursus fandt sted i efterårsferien 2019, og de næste kurser venter lige om hjørnet.


Skolen er stadig ved at tage form, finde sine folder og brede sine vinger ud. Men det første kursus var en succes! Og sådan skal det gerne fortsætte med at være. For lyd er vigtigt og virkningsfuldt – og til tider overset, og netop derfor har Nordic Podcast Academy fundet sine perfekte rammer, hvorfra ambitionen er, at uddanne folk inden for feltet.


Glade kursister fra Nordic Podcast Academy's første Talent Camp sidste år


Med lyd som kreativt benspænd


At være ny har både fordele og bagsider. Mange erfaringer skal gøres og mange benspænd skal udfordres. I Lydens By er lyd et altomspændende kreativt benspænd, og det samme vil gøre sig gældende på Nordic Podcast Academy.


Lyd har i en periode været reduceret til et sekundært medie, som kørte et sted i baggrunden, og som mange forventede, ville bukke under, men nu har lyden oplevet en opblomstring, som de færreste havde set komme.


På Nordic Podcast Academy bliver lyden taget alvorligt og brugt som et hovedværktøj i historiefortællingen. Fordi lyd ganske enkelt kan noget, ingen andre medier kan.


En del af noget større

Med placeringen i Struer Lydens By bliver Nordic Podcast Academy altså en del af et i forvejen internationalt udviklings- og lydmiljø omkring Sound Hub Denmark i Struer, hvor lyd er i centrum, og hvor der blandt andet arbejdes med nytænkende højtalerteknologi, lydoplevelser og forretningsudvikling.


Samtidig bliver der adgang til et lydkunstnerisk produktionsmiljø i Sound Art Lab (et lydlaboratorium for lydkunst), som ligger klos op ad Sound Hub'en i den gamle B&O-hovedbygning .


Sound Art Lab åbner først dørene i april 2020, men planen er at både kunstnere og podcast kursister, vil have adgang til unikke faciliteter; creative spaces, læringsrum, studie, lytterum mm.


Dorte Palle underviser det første hold Talent Camp kursister, 2019


Ambitionen

Ambitionen er at Nordic Podcast Academy skal være nordens førende sted for uddannelsesaktiviteter indenfor podcasting med de bedste undervisere, aktiviteter, rammer og faciliteter for podcastforløb – til flere målgrupper på forskellige niveauer.


Podcast er nemlig et internationalt medie – og med en nordisk profil er det hensigten, at Nordic Podcast Academy bliver et uddannelsesmiljø, som retter sig mod deltagere og kursister fra hele norden og med internationale netværksrelationer.
Du kan være med


På Nordic Podcast Academy findes der kurser for enhver smag; Talent Camps, diplomkurser og engelsksprogede kurser. Se mere på hjemmesiden.


Følg med: Facebook, Instagram, Linkedin


Tilmeld dig vores næste Talent Camp fra d. 8 til d. 14 marts 2020 og lær mere om bl.a. podcastgenrer og fortælleformer


166 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle