Brug soundscapes til at underbygge fortællingen i din podcast

Opdateret: 23. mar. 2020

Af Jesper Lundager, lyddesigner, musikproducer og underviser.

Bag enhver god podcast er der naturligvis en god fortælling og/eller samtale. Men et andet vigtigt, og ofte overset element, er selve lydtapetet i baggrunden. Her kan valget af den rigtige musik naturligvis bruges til at underbygge stemninger og følelser - men skal det være mere specifikt, er brugen af soundscapes nogle gange det mest effektive redskab.


Et soundscape er en lyd, eller en kombination af lyde, der danner et fordybende rum - et lydlandskab.


Dette rum/landskab kan du udnytte til at skabe stemning, underbygge din fortælling og beskrive dit rum/univers for lytteren.

Nedenfor er et eksempel på et soundscape, som er optaget fra lystbådehavnen,

en formiddag i maj måned, i Struer, Lydens By:


Vinden mod snorene i masterne danner en særlig signaturlyd, en grundtone – altså den mest markante lyd – for dette område. Disse kaldes også for lydmærker, inspireret af ordet landemærker, men bliver af mange kaldt signaturlyde i daglig tale.


Læg mærke til at der tæt på, kan høres bølgeskvulp og i det fjerne høres fugle, samt støj fra biler og maskiner - til sammen danner disse et unik og genkendeligt soundscape, for netop dette område.


Effekten sætter hurtigt fantasien og følelserne i gang hos lytteren.


Lukker du øjnene, kan du nærmest se og fornemme området omkring dig. På den måde er soundscapes et fantastisk redskab til at inddrage lytteren.

Så næste gang du er on-location, prøv at lukke øjnene - det er oftest sådan, vi bliver mest opmærksomme på lydene omkring os.


Bemærk de forskellige lag:


Hvilke lyde er tæt på? Hvilke er langt væk? Hvad fortæller de dig? Er det kombinationen af lyde, der er vigtigt for dit rum, eller er der nogle af lydene, der er særligt vigtige for din fortælling, og som evt. fortjener mere fokus?


Optag dine egne lyde eller gør brug af lydarkiver

Hvis du har en recorder med følsomme kondensator-mikrofoner (som eksempelvis de indbyggede mikrofoner i en Zoom H5), kan du med fordel prøve at lytte til området med hørebøffer på, gennem mikrofonerne. Dette er generelt en sjov øvelse, da det vil forstærke din oplevelse af lydene omkring dig - og du får også et præcist billede af det, du får i kassen.


Husk vindhætte når du er udendøre.


Hvis du kommer hjem med en optagelse, der er ødelagt af blæsten, er der desværre ikke noget at gøre for at redde den - andet end at gøre det om.

Arkivér dine optagelser, så du efterhånden får bygget en lille samling op, og vær kreativ: Hvis du har mod på det, kan du også designe / male dine egne lydlandskaber. Du kan f.eks starte med at lægge lyde i lag, ovenpå hinanden.


Vær kritisk

Er tiden knap og opdager du, at du har glemt eller mangler en optagelse, kan du drage nytte af lydarkiver på freesound.org, hvor du ganske gratis kan finde et hav af royalty frie optagelser, soundscapes, effekter med mere.


Der ligger mange gode optagelser på freesound, men i og med at alle kan uploade til arkivet, ligger der også en del optagelser af dårlig kvalitet. Så husk at være kritisk i dine valg - også ved brug af dine egne optagelser.


Hvis du yderligere er interesseret i soundscapes og lyden omkring dig, kan vi anbefale den Bang & Olufsen producerede podcast serie ”Sound Matters”, der har fokus på netop dette.


147 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle